Słownik wyrazów obcych Władysława Kopalińskiego
 
  -->

Z internetowej wersji Słownika mogą Państwo korzystać dzięki:

 

wpisz słowo lub wyrażenie:

cassoulet [wym. kasule] jedna z najsłynniejszych potraw płd. Francji (trzy miasta: Castelnaudary, Tuluza i Carcassonne, spierają się o to, które jest ojczyzną tego smakołyku), przygotowana i podawana w ogniotrwałym naczyniu ceramicznym (zw. także cassoulet), zapiekanka z białej fasoli, wieprzowiny, baraniny, boczku wędzonego, cebuli, marchwi, pietruszki, porów, selerów z dodatkiem czosnku, liści bobkowych, masła, okruchów chleba, tymianku i pieprzu.
 

Etym. - fr. z fr. dial. dosł. 'naczynie kamionkowe' zdrobn. od cassolo 'miska' zdrobn. od casso 'warząchew'.

 

 

Strona główna | Indeks | O Słowniku

Pobierz odtwarzacz Adobe Flash Player